Overvågning af influenza, covid-19, RS-virus og andre luftvejssygdomme
På denne side følger vi smitteudviklingen og giver en faglig vurdering af, hvordan smittesituationen ser ud uge for uge. Vi opdaterer data hver onsdag eftermiddag.
Opdatering mellem jul og nytår
SSI opdaterer ikke data onsdag den 25. december (1. juledag), men forventer at opdatere data mellem jul og nytår.
Opsummering af luftvejsinfektioner 9. december - 15. december |
---|
|
Luftvejssygdom med særligt fokus lige nu |
---|
Interaktive dashboards over smittetryk og vaccination
Vi overvåger smittetryk for covid-19, influenza og RS-virus samt vaccination mod covid-19 og influenza. Du kan se udviklingen på vores interaktive dashboards.
Overvågning af udviklingen i covid-19, influenza og RSV
Panelet viser udviklingen i laboratoriepåviste smittetilfælde og indlæggelser med SARS-CoV-2, influenza og RSV fra uge 21, 2024 og frem. Venstre kolonne viser udviklingen i antal smittetilfælde, mens højre kolonne viser udviklingen i testpositive patienter der indlægges. Intensitetsniveauerne (lav til meget høj) er baseret på historiske data og sammenligner den aktuelle sæson med tidligere sæsoner. Derudover beregnes en vækstrate for hver af de tre vira, som viser, om sæsonen er startet, og vi dermed kan forvente stigende smitte og indlæggelser de kommende uger. Sæsonstart markeres på graferne, hvis der ses både en signifikant vækst i antal smittede og i antal personer, som er indlagt med henholdsvis covid-19, influenza eller RSV.
Spildevandsovervågning
Spildevandsovervågning følge smitteniveauet af SARS-CoV-2. Den nationale koncentration af SARS-CoV-2, samlet for alle prøveudtagningssteder, kan ses i grafen nedenunder. Den nationale vækstrate, der viser den gennemsnitlige ugentlige vækst i koncentrationen over de seneste tre uger, er ligeledes illustreret i figuren. Niveauet af SARS-CoV-2 i spildevandet er markeret i de horisontale bånd, som spænder fra ‘Meget lavt niveau’ til ‘Meget højt niveau’.
Overvågning af sygdomsbyrden som følge af covid-19, influenza og RS-virus
De to nedenstående grafer viser antal personer, som får påvist covid-19, influenza eller RS-virus per uge, og hvor mange af disse personer som bliver indlagt med infektionen.
Overvågning af alvorlige luftvejsinfektioner i Danmark
Overvågning af alvorlige luftvejsinfektioner (severe acute respiratory infections – SARI) er etableret for at samle overvågningen af patienter med symptomer på alvorlig luftvejsinfektion indlagt på et hospital med eller uden påvisning af en luftsvejsinfektion. Overvågningen inkluderer personer indlagt i mindst 12 timer med mindst én diagnosekode, som angiver at personen har en nedre luftvejsinfektion. Blandt disse, identificeres personer med samtidig laboratoriepåvist SARS-CoV-2 (covid-19), influenza eller RSV.
Cirkulerende luftvejsvirus fra sentinelovervågning og Virusmåling i Danmark
Sentinelovervågningen og projektet Virusmåling i Danmark overvåger hvilke luftvejsvira som aktuelt er i omløb. Sentinelovervågningen er baseret på frivillige indberetninger fra praktiserende læger, som ugentligt rapporterer antallet af patienter med influenzalignende symptomer. Lægerne udtager også prøver fra disse patienter, som analyseres for flere forskellige luftvejsvirus på Statens Serum Institut. Virusmåling i Danmark er et projekt, hvor tilfældigt udvalgte borgere og medarbejdere fra store arbejdspladser sender prøver, når de oplever symptomer på sygdom. Før februar 2024 blev prøverne kun testet for SARS-CoV-2, influenzavirus og RS-virus, men nu analyseres de for en bredere vifte af virus.
Vaccinationstilslutning blandt målgrupper for hhv. influenza- og covid-19-vaccination
Fra 1. oktober til 20. december 2024 bliver udvalgte målgrupper tilbudt vaccination mod influenza og covid-19. Tilslutningen bliver opgjort hver uge og viser den samlede procentdel af personer i de enkelte målgrupper som er vaccineret mod influenza og covid-19 henover sæsonen.
Begreber og definitioner brugt i overvågningen af luftvejsinfektioner
SSI har lavet en oversigt, der forklarer de vigtigste begreber og definitioner, som bruges i overvågningen af luftvejsinfektioner. Her finder du beskrivelser af nøglebegreber som sæson, epidemi, alvorlighed, sæsonstart mm., og hvordan SSI anvender dem. Oversigten giver også et overblik over, hvordan overvågningen er opbygget, samt hvilke systemer der er aktive henover året med skiftende sygdomsaktivitet.